Westgate Dental

Westgate Dental

The Business 

WestGate Dental Centre is a family dentistry clinic in the heart of Maple Ridge that has been operating for over 20 years. Offering General, Cosmetic and Specialty dentistry services, WestGate uses science and artistry to give their patients a healthy smile. 

Rated a Top 3 Dentistry practice in Maple Ridge in 2018 as well as a Maple Ridge News A-lister in 2019, WestGate Dental continues to grow it’s practise in it’s warm and friendly environment that strives for satisfaction and long-term relationships. 

The Problem 

With such a fantastic team of dental professionals working at the clinic and welcoming environment, the design and aesthetic of the clinic didn’t match. WestGate Dental’s vision was not to be just any other regular dental clinic, they wanted a place where clients and patients come and feel comfortable. A full refresh was needed to create harmony between look and feel. 

It was necessary to create a new dynamic feel to the clinic to not only attract new patients, but to ensure current patients feel at ease, feel comfortable and enjoy their experience in the clinic. 

The Solution 

With only 13 days available to complete this 2000 square foot project, Aura worked around the clock- literally. 

This was undoubtedly a quick turn-around project which required full attention from the Aura Team in all departments. In order to save on costs, Aura worked with the WestGate Dental team to design custom cabinets, something unique in the Dental world- as most dental clinics purchase modular cabinets made strictly for dental clinics. 

By working together on a space planning exercise, we unintentionally discovered that by adjusting the floor plan, we would be able to create space for more dental chairs. This surprise undoubtedly brought excitement to the WestGate Dental team as by adding additional patient chairs, this would create the opportunity for revenue growth. 

Furthermore, thinking creatively yet with budget in mind, our design team came up with the idea to use reclaimed wood and create a hidden door behind reception. This would create a minimalistic and decluttered feel in the reception area and showcase the beautiful feature wall in the reception area.